Tata Crucible Campus Edition 2015 – Guwahati – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Guwahati  – Preliminary Round Questions

 

RESULTS :

  • WINNER :
    Guwahati Univ – Kumar Shivam and Jyotish Kalita
  • RUNNER UP :
    NIT Silchar – Dipankar and Aveek Kumar

 

Preliminary Round Questions:

1. Which Microsoft co-founder has pledged a sum of $100 million in order to tackle the Ebola crisis?

A. Paul Allen

2. Advertisement by?

1

A. Tea Board of India

3. Eugene Schueller, a young french chemist of German descent who developed a formula called Aureale founded which company?

A. L’Oréal

4. Harit Nagpal is the CEO of which Tata enterprise?

2

A. Tata Sky

5. Advertisement by which company?

3

A. Axis Bank

6. Which famous brand started under the flagship project codenamed F-1 when Ejio Toyoda issued a challenge to build world’s best car?

A. Lexus

7. Which English word derives from the French term for “chattering or twittering” of birds?

A. Jargon

8. Which currency derives its name from the Russian for “to chop or to hack”?

A. Ruble

9. Which famous person has recently launched Internet.org in India?

A. Mark Zuckerberg

10. Which company founded by Glen Bell is known for its Tex Mex variety of foods?

A. Taco Bell

11. Identify.

4

A. Richard Branson

12. Logo of?

5

A. American Airlines

13. Identifying a book by written by Peter Drucker.

14. Logo of?

6

A. Al Jazeera

15. Identify the company.

7

A. Microsoft HoloLens

16. “Greater Collaborations” will take place between India and which other country?

A. United Kingdom

Questions contributed by Dipankar Sarma.

Advertisements

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Guwahati – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Guwahati – Preliminary Round Questions

RESULTS

  • WINNER :

IIM Shillong – Debarun Majumdar and Rahul Gupta

  • RUNNER UP :

Tezpur University – Anubhav Joshi and Salik Borbora

Preliminary Round:

1. According to a survey by hotels.com geneva has overtaken paris as the most expensive city and new delhi has been voted as the cheapest city to buy which food item?

A. Sandwich

2. According to JRD Tata__________ life is an important part of economic life?

A. Ethical

3. What was exchanged during exchange of turbans between Nadir shah and Muhammad Shah?

A. Kohinoor

4. Question on the history of Grameen Bank.

5. Which company associated with Dhoom 3 has recently released Dhoom 3 bikes for children?

Hot Wheels

6. which company’s slogan  “__________ and higher”?

Haier

7. Identify the logo.

1

General Mills

8. Which motor company brand ambassador is Rafael Nadal  and its logo is seen during Australian Open?

Kia Motors

9. Which company is the prime contractor of International Space Station ?

Boeing

10.The book “From Wall Street to Main Street ” is based on whose life?

Charles E. Merrill

11. Which company founded as Starley and Sutton Co. of Coventry in 1878 by John Kemp Starley. The name means a person who spends their time wandering?

Rover

12. He started his career in the military censor’s office at Churchgate for a monthly salary of Rs. 165. He is also known as India’s Gregory Peck?

Dev Anand

13. Kerala produces ropes about 200 ft long for a festival in the eastern region of india. Which festival?

Jagannath Yatra

14.What tech company did this couple found?

2

Founders of Flickr

15. Question on the mascot of Manchester United.

16. Which two things have come out of the willow tree.  If one is cricket bat name the other famous chemical compound derived from it?

Aspirin

17. Whose academy?

3

David Beckham

18.Banks were earlier set up in Delhi, Mumbai and Kolkata. What were these banks known as?

Presidency banks or Presidential banks

19. What did American Express introduce to speed up transfer of money that is in use even today?

Money Order

Questions contributed by Kamanasish Chowdhury.

 

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Guwahati – External Track Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Guwahati – External Track Questions

RESULTS:

  • WINNER:

Pioneers and Partners – Syed Burhanur Rahman and Shah Syed Rahman

  • RUNNER UP:

NTPC – Sujit Varkey and P Sengupta

FINALS:

Round 1:

1.  This kind of tax existed in the 18th and 19th century and was introduced in 1696 under William III because of the fact that people have more number of ventilation in their house and thus tax was levied. What?

Answer- Window Tax

2.  Which English word was derived from the adjective ‘to form or gather into a mass or whole’?

Answer- Conglomerate

3. In the early 1900’s , exactly in 1907 ________ was created in Gujarat by the Gandhi family. Two years ago this was in news for a character Ranchod Gandhi and they used have specialization in fountain company. Fill in the blank.

Answer- Vadilal Ice Creams

4. According to the trademark, it is defined as a means of scratch or group around to find, collect and put together. What?

Answer- Scrabble

5. Famous car launched by this gigantic corporation means ‘sport of the kings’ that shared it’s name with a famous confectionary brand. What?

Answer- Polo

6. Nenen Kona was the first officially allowed commercial item from US to USSR. What?

Answer- Pepsi Cola

Round 2:

1. Which company uses this image on their logo?

1

Answer- Texas Instruments

2. Identify her who recently started a retail hospitality venture.

2

Answer- Shruti Shibulal daughter of S. D Shibulal of Infosys . She runs Tamara Real Estate Holdings.

3. Identify this Indian ad guru.

4

Answer- Sam Balsara

4. Name the Indian.

4

Answer- Satyajit Ray

5. Which company in news with respect to India?

5

Answer- POSCO Steel; the region is Pohang in South Korea

Round 3:

1. If F.C Kohli was the first to be chosen by JRD Tata, who was the second?

Answer – Nani Palkhivala; 2nd CEO of TCS

2. Which Tata company funded lifeline Express ?

Answer- Voltas

3. Which Tata Brand gets it’s name from “an interstellar cloud of dust, hydrogen, helium  and other ionized gases”?

Answer- Nebula from Titan

4. Which Tata company launched ‘Ecoplus ‘ which is Acrylic Distemper  water based, interior finish?

Answer- Tata Pigments

Round 4:

1.

Screen Shot 2013-09-29 at 1.33.32 PM

Answer- Euro Currency

2.

Screen Shot 2013-09-29 at 1.35.33 PM

Answer- The Hindu

3.

Screen Shot 2013-09-29 at 1.37.44 PM

Answer- Apple

4.

Screen Shot 2013-09-29 at 1.39.34 PM

Answer- Seagate

Round 5:

1.  Little People, Laugh & Learn, Loving Family. These are brands of which MNC?

Answer- Fisher Price

2. Grit, Guts and Gumption: Driving change in a state-owned giant is a book written by Rajesh Chakrabarti. Which Indian Bank?

Answer- State Bank of India

3.  ‘The Power of an Idea’ by Paul Chutkow is described as the story of which untold company formed in America?

Answer- Visa

 

– Questions contributed by Kapinjal  Chowdhury. Kapinjal  graduated this year from Assam Engineering College, Guwahati and presently stays at Hyderabad. He is an avid quizzer and along with his twin brother Kamanasish won several quizzes across the state and the country. He is the founder of Assam Quiz Association and writes a quiz blog namely aecqfactor.com which is the first quiz-blog from North-East India!

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Guwahati – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Guwahati – Preliminary Round Questions

RESULTS:

  • WINNER:

Pioneers and Partners – Syed Burhanur Rahman and Shah Syed Rahman

  • RUNNER UP:

NTPC – Sujit Varkey and P Sengupta

PRELIMINARY ROUND:

1. ”My greatest strength as a consultant is to be ignorant and ask a few questions.”  Which management guru and author said these lines?

Answer- Peter Drucker

2. While at Ford this executive created the “56 for 56” campaign, offering loans on 1956 model year cars with 20% down payment at 56$ in monthly payments for 3 years. Who?

Answer- Lee Iacocca

3. ”To remove water from a boat by repeatedly filling a cantilever & emptying it over the side.” Which management term evolved from that which is done to help a company when it sinks?

Answer- Bail-out

4. Country Club India has signed which celebrity as it’s new brand ambassador? (Hint- glamorous sportsperson)

Answer- Sania Mirza

5. Who is the author?

1

Answer- Bill Gates

6. Canara Bank has declared Kunjupannai village in Nilgiri district as _________ free. Fill in the blank.

Answer- Money lending

7. Ashish Hemrajani and Parikshit Dar are the founders of which entertainment portal in India?

Answer- bookmyshow.com

8. Which pharma giant has come up with an agreement with the Puducherry government for pulling out diabetes and hypertension of old people?

Answer- Pyra Labs

9. Philosophy of which brand, “ Leather, Sport and a Tradition of Refined Elegance”?

Answer- Hermes

10. Identify the person from the image.

2

Answer- Driving License of J.R.D Tata

11. Which publisher began it’s operation  by purchasing “dress” in 1913?

Options- Conde Nast/Vogue/ Time

Answer- Conde Nast

12. Which anti-virus was developed by Pavel Baudis and Eduard Kucera in Prague meaning ‘huge reach’?

Answer-  Avast

13. Which sportswear company named a former footballer Bjørn Gulden as it CEO?

Answer- Puma

14. Which marketing field studies “consumers’ sensorimotor, cognitive, and affective response to marketing stimuli”?

Answer- Neuro Marketing

15.  Logo of?

3

Answer- McAfee

16.  This Indian worked for IBM in India from 1973 to 1976, then moved to the United States, where he earned an MBA from Harvard Business School in 1978. He joined McKinsey & Co., but returned to India in the early 1980s. He now works as the president of Berkshire Hathway. Who?

Answer- Ajit Jain

17. What was Jawaharlal Nehru referring to when he was expressing his views for a particular event held in 1957 by these words “ silent, but far reaching revolution”?

Answer- Decimalisation of Currency

18. Which fashion designer, textile maker, craftsman was awarded the Padmashri in 2013?

Answer- Ritu Kumar

19. Whose concept was “Fortune at the Bottom of the Pyramid”?

Answer- C K Prahlad

20. Identify the personality.

4

Answer- Yash Birla

– Questions contributed by Kapinjal  Chowdhury. Kapinjal  graduated this year from Assam Engineering College, Guwahati and presently stays at Hyderabad. He is an avid quizzer and along with his twin brother Kamanasish won several quizzes across the state and the country. He is the founder of Assam Quiz Association and writes a quiz blog namely aecqfactor.com which is the first quiz-blog from North-East India!