Tata Crucible Campus Edition 2015 – Indore – Regional Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Indore – Regional Round Questions

RESULTS: 

  • WINNER :
    IIM Indore 
    – Ms.Deepti Singh and Ameya Talanki
  • RUNNER UP :
    IIM Indore: 
    – Rishabh Chandra and Vatsal Kumar

 

Regional Round Questions:

1. Identify.

1

A. Make In India

2. A Great Bansal Wedding, what is this about?

A. Flipkart’s acquisition of Myntra

3. On August 15th 1899, __________, a chief engineer at Edison Illuminating Company’s main plant resigned from his position of chief engineer and went on to pursue his passion in a completely different field. Whom are we talking about?

A. Henry Ford

4. Where would you find this? W and D correspond to the names of the founders.

2

A. Rolex Watches

5. ____________ founded in 1971 by Klaus Schwab, a German-born business professor at the University of Geneva. First named the “European Management Forum”, it changed its name to the ________________ in 1987 and sought to broaden its vision to include providing a platform for resolving international conflicts.

A. World Economic Forum, Davos

6. What began in 1997 as a business unit within GE which was later renamed as GE Capital ?

A. Genpact

7. ____________ was the first credit card started in 1950 by Frank McNamara, Ralph Schneider and Matty Simmons after conceiving the idea at Major’s Cabin Grill restaurant in New York City in 1949 ?

A. Diner’s Club

8. What was launched in Bhopal as Subah Savere in 1956 and in Gwalior as Good Morning India in 1957?

A. Dainik Bhaskar

9. Connect:

a) A video about Nobel Peace Prize.

b)

3

A. Kailash Satyarthi

10. Connect:

a)

4

b)

5

A. Facebook

11. Delhi Integrated Multi-Model Transit System (DIMTS) has developed Pooch-O, an app that allows users to do what?

A. Book Auto-Rickshaw rides

12. In the 1980s Hindustan Motors was the largest car manufacturer in India. Who was the second largest?

A. Premier Motors

13. Which fabric gets its name from this region in France?

6

A. Denim

14. The _______________ of a life insurance policy is the person who receives the payment of the amount of insurance after the death of the insured.

A. Benefactor/Beneficiary

15. _____________ is derived from the Latin word “Carraunt” which means in-circulation ?

A. Currency

16. The _____________was the gathering of 730 delegates from all 44 Allied nations at United States, to regulate the international monetary and financial order after the conclusion of World War II.

A. Bretton-Woods

17. The service was announced at Apple’s September 9, 2014 iPhone 6 event. Apple partnered with American Express, Mastercard, and Visa. Their joint project began in January 2013, though they had discussed Apple’s potential involvement for years. This is their joint solution. Explain.

A.      Apple Pay, Cardless Payment System

 

 

Questions contributed by Deepti Singh and Ameya Talanki. Here’s wishing them the best of luck for the zonal finals!

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Indore – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2015 – Indore – Preliminary Round Questions

RESULTS: 

  • WINNER :
    IIM Indore 
    – Ms.Deepti Singh and Ameya Talanki
  • RUNNER UP :
    IIM Indore: 
    – Rishabh Chandra and Vatsal Kumar

 

Preliminary Round Questions:

1. Prime Minister Narendra Modi released a coin commemorating the 175th birth anniversary of which famous leader from the world of Tatas?

A. Jamsetji Tata

2. Set up in 1974 as Kemco chemicals which Indian cosmetic giant are we talking about?

A. Emami

3. According to the Business Today survey of 2014 which is the best company to work for in India?

A. Google

4. Who was the Finance Minister of India when the Nationalization of Banks was announced on 19th July 1969?

A. Indira Gandhi

5. Who according to the Guinness Book of World Records is the “Most Overrated Celebrity in the World”?

A. Paris Hilton

6. _________ is an Indian domestic card scheme which was lauched to be accepted across ATMs and POS terminals in India.

A. RuPay

7. Name this individual from the world of automobiles.

1

A. Mary Barra

 

 

 

 

 

 

 

8. Name this individual.

2

A. Amancio Ortega

9. Which group based out of Pune is represented here?

3

A. Kirloskar Group

10. He was born in Sangrur – Punjab, northern India in 1949 in the house of a jewellery dealer situated at Nabha Gate. His family wanted him to enter the jewellery business and discounted the idea of starting an airline as too risky. He nevertheless runs an airline which he founded later.

A. Naresh Goyal

11. Which bank in India became the second Asian bank to start a Tweet-to-Pay service?

A. ICICI Bank

12. What is described as a major new national program, designed to facilitate investment, foster innovation, enhance skill development, protect intellectual property and build best-in-class manufacturing infrastructure?

A. Make in India

13. Who is the author of this book?

4

A. Peter Drucker

14. Which football club does Qatar Airways sponsor?

5

A. FC Barcelona

15. What is being represented below?

6

A. Spicejet

16. Who was the associate sponsor of the Mumbai Marathon?

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A. TCS

17. What took off with 148 passengers and six crew members from New Delhi to Mumbai in its maiden flight on January 9th 2015?

 

A. Vistara

 

Questions contributed by Deepti Singh and Ameya Talanki. Here’s wishing them the best of luck for the zonal finals!

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Indore – Preliminary Round Questions

Tata Crucible Campus Edition 2014 – Indore – Preliminary Round Questions

RESULTS

  • WINNER :

IIM Indore – Senajit Chaki and Arindam Paul

  • RUNNER UP :

IGNOU – Ms.Deepti Singh and Ameya Tolanki

 

Preliminary Round:

1. Expand LIBOR.

A. London Interbank Offer Rate

2. Which company gets its name from a Japanese word, which has a similar meaning to the English word “check” (Atari/Nintendo/Xbox)

A. Atari

3. Which is one of the biggest cartels in this world and controls the oil prices across the world?

A. OPEC

4. Identify this company which has recently entered India.

 1    

A. Krispy Kreme

5. Which famous company from the world of paints was established in 1942 by  Champaklal H. Choksey, Chimanlal N. Choksi, Suryakant C. Dani and Arvind R. Vakil?

A. Asian Paints

6. Which stock exchange is headed by Chitra Ramakrishna?

A. NSE

7. Which famous Indian is the author of the book “Fault Lines”?

A. Raghuram Rajan

8. Vishnu Ramakrishna moved to Mumbai in the 1930s and started a training centre for wrestlers. This is the origin of which Indian fitness chain.

A. Talwalkars

9. Which company has launched perfumes named Skinn?

A. Titan

10. Ultratech is owned by which group?

A. Aditya Birla Group

11. Identify the drink from its old packaging

2

A. Frooti

12. “Walk for Life” is a campaign by which insurance company?( ICICI/MaxBupa)

A. Max Bupa

 13. Identify the person.

 3

A. Roger Federer

14. This person is the CEO of which Indian company.

 4

A. Infosys

15. He was a multi mixer salesman(milkshake maker), and was surprised by a huge order of 8 multi mixers from a restaurant. Later, he bought the restaurant, and turned it into one of the biggest food chains in the world. Identify the person or the food chain.

A. Ray Kroc/Mcdonalds

16. Identify this person from Raymonds.

 5

A. Gautam Singhania

17. Illustrated Weekly was published by which group?

A. Times of India

18. Roca, the world’s largest sanitary ware manufacturer has a JV with which Indian sanitary ware manufacturer?

A. Parryware

 

Questions contributed by Mr. Arindam Paul.

 

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Indore – External Track Questions

Tata Crucible Corporate Edition 2013 – Indore – External Track Questions

Finalists: Mittal Appliances, CH Institute of Management, R S Power Solutions, Shiksha Content, Connekt Tech

Round 1:

1)    India first produced a coin with an Indian on it in 1964. Who was the Indian?

Ans. Jawaharlal Nehru

2)    Which Swedish tech Giant is the world’s largest manufacturer of ball bearings?

Ans. SKF

3)    What do “Disloyalty cards” signify?

Ans. Go Swadeshi

4)    What is crowdfunding?

Ans. Raising funds online

5)    When mini cooper launched in the US, their ads said “ Let’s sip, not guzzle”. What was the message?

Ans. Fuel efficiency

6)    Which company came up with the concept of 8 hr work days?

Ans. Tata Steel

Round 2:

1. Advert for?

1Untitled

– OLX

2. In the following Dilbert cartoon strip “The brown ring of quality” refers to the logo of which company?

Untitled

– Lucent Technologies

3. Dr. Spencer – worked on wave technology and discovered what?

Untitled

-Microwave Oven

4. This lines of mechanical pencils were first produced by which company?

Untitled

– Sharp

5. Pham Nhat Vuong- Founder of VIN Group. The first Billionaire of which country?

4

– Vietnam

6. Old identity of which organization?

download

– Corporation Bank

Round 3:

1)    This famous lady in Indian business is a TATA Global Beverages board of directors member. Who?

Ans. Mallika Sreenivasan

2)    “Do right” campaign has been launched by?

Ans. TATA Capital

3)    This railway station has been named as a tribute to the Tatas. What is the name of the station?

Ans. TATA Nagar

4)    It was a small concept called Littlewoods. It came to India and was acquired by the Tatas. What?

Ans. Westside

Round 4:

1.

1

– Arvind Mills

2.

2

– PVP Investments

3.

3

– Novartis

Round 5:

1)    Amazon.com entered India with the launch of which website?

Ans. Junglee.com

 2)    Company started by Natalia Luckynova and Keith Sheperd, Temple run is its famous product

Ans. Imangi Studios

3)    Started in 2003 by Helsinki University students Niklas Hed, Jarno Väkeväinen, and Kim Dikert as “Relude”

Ans. Rovio

 

RESULTS:

  • WINNER:

RS Power Solutions – Apoorv K and Ms.Ashwini Karandikar

  • RUNNER UP:

Shiksha Content – Ms.Shubhangi Vaidya and Ashish Vaidya

 

-Review by Pradyoth.

Pradyoth is a PGP student at IIM Indore Mumbai campus. He won the inaugural edition of TATA Crucible campus quiz at Navi Mumbai. He is also the founder and head of Quriosity, the quiz club of IIM Indore Mumbai campus.

Tata Crucible Corporate Quiz 2013 – Indore – Preliminary Round

Tata Crucible Corporate Quiz – 2013 Indore

RESULTS:

  • WINNER:

RS Power Solutions – Apoorv K and Ms.Ashwini Karandikar

  • RUNNER UP:

Shiksha Content – Ms.Shubhangi Vaidya and Ashish Vaidya

PRELIMINARY ROUND:

1)      In the name JC penny, what does JC stand for?

Ans. James Cash

2)      Skywards is the loyalty program of which airline?

Ans. Emirates

3)      Chicago based architecture firm Perkins & Will designed which famous building in Mumbai? It is described by some as an ostentatious display of wealth.

Ans. Antilla

4)      Horlicks ahar abhayan is a program that addresses the problem of malnutrition in children. Which Indian actress is its ambassador?

Ans. Vidya Balan

5)      Visual (Actual one used not known)- Advert for which device?

Ans. iPad mini

6)      Due to rising temperatures in Stockholm and the ban on wearing shorts, what did train drivers resort to?

Ans. Started wearing skirts

7)      Brand X was sold to  (NYSE: BG). In the 1930ss, the company Dada & Co. Insisted that the product X should reflect their name. X and Y?

Ans. Dalda, Bunge

8)      Manohar Pherwani headed an expert study group in 1991 which lead to the creation of what?

Ans. NSE

9)      Which brand recently created India’s first crowdsourced song, featuring Alia Bhatt?

Ans. Maybelline

10)    “The map and the territory”, is a book by which Former federal chief?

Untitled

Ans. Alan Greenspan

11)   James bond is seen enjoying a drink from which dutch company in Skyfall?

Ans. Heineken

12)   Which company has recently forayed into the deodorant spray market which the launch of “Couples” deo?

Ans. ITC

13)   American Businessman Harold Alfond, who founded the Dexter shoe company, is credited with creating which retail format?

Ans. Factory outlets

14)   What is the full form of CIPLA?

Ans. Chemical, Industrial & Pharmaceutical Laboratories

15)   Which Indian institution does he head?

1Untitled

Ans. SBI

16)   The last one to shut down will be park street in Kolkata. Id this RP Goenka owned brand.

Ans. Musicworld

17)   This term was coined in 2009 by Navi Radjou. The examples of these include the pepsi atom and the McAloo Tikkiburger. Which term?

Ans. Indovation

18)   Who hosts the TV show “Dimensions” on CNN IBN?

Ans. Vijay Amritraj

19)   Which bank in Europe first introduced bank notes?

Ans. Bank of Sweden

20)   Jan Koum and Brian Acton are associated with which famous mobile chat service?

Ans. Whatsapp

-Review by Pradyoth.

Pradyoth is a PGP student at IIM Indore Mumbai campus. He won the inaugural edition of TATA Crucible campus quiz at Navi Mumbai. He is also the founder and head of Quriosity, the quiz club of IIM Indore Mumbai campus.